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ISSUES 
 

1. May a judicial officer, because of his or her own religious or personal   

 beliefs, decline to be the “officiating person” at the marriage of two   

 persons of the same sex? 

 
ANSWER 

 

 No. 

 

2. If a judicial officer cannot decline because of his or her own religious or 

 personal beliefs to be the “officiating person” at the marriage of two persons 

 of the same sex, may he or she decline to perform marriages at all, 

 regardless of whether the parties seeking to be married are of the same or 

 opposite gender? 

 
ANSWER 

 

 Yes. 

 
FACTS 

 

 The U.S. Supreme Court on June 26, 2015, ruled that the 14
th
 Amendment 

requires a state to license a marriage between two people of the same sex.  See 

Obergefell v. Hodges, Nos. 14-55b, 14-562, 14-571, 14-574, 2015 WL 2473451 

(U.S. June 26, 2015).  The U.S. Supreme Court held that state laws restricting 

same-sex marriage are “invalid to the extent they exclude same-sex couples from 

civil marriage on the same terms and conditions as opposite-sex couples.”  Id. at *4 

 

 Wis. Stats. Section 765.16(1m) in part provides as follows: 
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 Marriage  contract, how made; officiating person. (1m)  Marriage 

may be validly solemnized and contracted in this state only after a marriage 

license has been issued therefor, and only by the mutual declarations of the 2 

parties to be joined in marriage that they take each other as husband and 

wife, made before an authorized officiating person and in the presence of at 

least 2 competent adult witnesses other than the officiating person.  The 

following are authorized to be officiating persons: 

 ... 

 (d)  Any judge of a court of record or a reserve judge appointed under 

s. 753.075. 

 (e)  Any circuit court commissioner appointed under SCR 75.02 (1) or 

supplemental court commissioner appointed under s. 757.675 (1). 

 (f)  Any municipal judge. 

For purposes of this opinion, a “judicial officer” includes any judge of a court of 

record, a reserve judge, any circuit court commissioner, any supplemental court 

commissioner or any municipal judge defined in WSS 765.16 (1m). 

DISCUSSION 

 The Committee concludes that both issues presented are governed by the 

provisions of several Wisconsin Supreme Court Rules.  SCR 60.04(1)(e) provides 

as follows: 

 A judge shall perform the duties of judicial office impartially and 

diligently. 
 The judicial duties of a judge take precedence over all the judge’s 

other activities.  The judge’s judicial duties include all the duties of the 

judge’s office prescribed by law. 

 (1) In the performance of the duties under this section, the 

following apply to adjudicative responsibilities: 

… 

 (e) A judge shall perform judicial duties without bias or 

prejudice.  A judge may not, in the performance of judicial duties, by 

words or conduct, manifest bias or prejudice, including bias or 

prejudice based upon race, gender, religion, national origin, disability, 

age, sexual orientation or socioeconomic status, and may not 

knowingly permit staff, court officials and other subject to the judge’s 

direction and control to do so. 

 

SCR 60.03(1) provides as follows: 
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 SCR 60.03 A judge shall avoid impropriety and the appearance of 

impropriety in all of the judge’s activities. 
 (1) A judge shall respect and comply with the law and shall act at 

all times in a manner that promotes public confidence in the integrity and 

impartiality of the judiciary. 

Finally, SCR 60.05(1) provides as follows: 

 

 A judge shall so conduct the judge’s extra-judicial activities as to 

minimize the risk of conflict with judicial obligations. 
 (1) Extra-judicial Activities in General.  A judge shall conduct all 

of the judge’s extra-judicial activities so that they do none of the following: 

 (a) Cast reasonable doubt on the judge’s capacity to act 

impartially as judge. 

 (b) Demean the judicial office. 

 (c) Interfere with the proper performance of judicial duties. 

 

 As WSS 765.16(1m) provides, judicial officers in Wisconsin may act as 

authorized officiating persons for marriages in this state.  This authority is granted 

by the Wisconsin legislature and judicial officers who do so are performing a 

judicial duty or function.  Under the statute, the performance of marriages is a 

discretionary function rather than a mandatory function of judicial officers by 

virtue of the legislature’s use of the word “may”. 

 

 SRC 60.04(1)(e) provides that judges must perform their judicial duties 

fairly and impartially.  Judges shall perform those duties without bias or prejudice 

based on a number of listed bases, one specifically including sexual orientation.  

Judges must be alert to avoid behavior that can be perceived as prejudicial.  The 

Committee concludes that a judicial officer’s refusal to perform same-sex 

marriages based on a couple’s sexual orientation would manifest bias or prejudice 

under SCR 60.04(1)(e). 

 

 Prior to taking office judicial officers in Wisconsin take an oath.  Under that 

oath, those officers solemnly swear that they will support the constitution of the 

United States and the constitution of the state of Wisconsin.  See WSS 757.02(1).  

In Obergefell, the U.S. Supreme Court has ruled that the 14
th

 Amendment to the 

U.S. Constitution requires states to license same-sex marriages.  That is now the 

law of the land which judicial officers in Wisconsin under their oath have sworn to 

support. 
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 Under SCR 60.03(1), judges must avoid impropriety and the appearance of 

impropriety in all their activities.  Included under that rule is an obligation to 

respect and comply with the law.  Under that rule, the test for the appearance of 

impropriety is whether the conduct of the judge would create in reasonable minds 

the perception that the judge’s ability to carry out judicial responsibilities with 

integrity, impartiality and competence is impaired. 

 

 In Obergefell, the U.S. Supreme Court has invalidated prohibitions against 

same-sex marriage.  The Committee concludes that a refusal by a judicial officer to 

perform same-sex marriages for any reason, including religious or personal beliefs, 

while being willing to perform opposite-sex marriages would constitute a refusal to 

follow the law and would draw into question the integrity and impartiality of the 

judiciary under SCR 60.03(1). 

 

 If it were perceived that a judicial officer’s officiating at marriages is not a 

judicial duty but is an extra-judicial activity, SCR 60.05(1) would apply.  That rule 

provides that a judge shall conduct all of his or her extra-judicial activities so as to 

not cast reasonable doubt on their capacity to be impartial or interfere with the 

proper performance of their judicial duties.  Expressions of bias or prejudice by a 

judge even outside of their judicial activities may cast reasonable doubt on their 

capacity to act impartially as a judge.  The Committee concludes that if officiating 

at marriages is considered an extra-judicial activity, a refusal to perform same-sex 

marriages based on a couple’s sexual orientation would manifest bias or prejudice 

and would cast reasonable doubt on a judge’s capacity to act impartially and 

properly perform his or her judicial duties under SCR 60.05(1). 

 

 The Committee further concludes that judicial officers in Wisconsin may 

decline to officiate at marriages, regardless of whether the parties are same-sex or 

opposite-sex couples.  As has already been summarized in this opinion, WSS 

765.16(1m) provides that judicial officers may officiate at marriages in this state, 

but it does not mandate that they do so.  As such, the performance of marriage 

ceremonies by judicial officers is a discretionary versus mandatory duty of those 

officers. 

 
CONCLUSION 

 

 The Committee concludes that judicial officers in Wisconsin based upon 

their religious or personal beliefs may not decline to officiate at marriages in this 

state for same-sex couples if they chose to officiate at marriages of opposite-sex 

couples.  The Committee further concludes that judicial officers in Wisconsin may 
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decline to act as an officiant at marriages generally because it is a discretionary and 

not a mandatory duty under WSS 765.16(1m). 

 
APPLICABILITY 

 

 This opinion is advisory only.  It is based on the specific facts and questions 

submitted by the petitioner to the Judicial Conduct Advisory Committee and is 

limited to the questions arising under the Supreme Court Rules, Chapter 60, Code 

of Judicial Conduct.  This opinion is not binding on the Wisconsin Judicial 

Commission or the Supreme Court in the exercise of their judicial disciplinary 

responsibilities.  This opinion does not purport to address provisions of the Code of 

Ethics for Public Officials and Employees, subchapter III of Ch. 19 of the statutes. 

 

 I hereby certify that this is Formal Opinion No. 15-1 issued by the Judicial 

Conduct Advisory Committee for the State of Wisconsin this 18th day of August, 

2015. 

 

 

 

       ______________________________ 

       The Honorable D. Todd Ehlers 

       Chair 
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