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ISSUE

Does the Wisconsin Code of Judicial Conduct prohibit a Wisconsin Circuit Court Judge from
carrying a concealed weapon in the courthouse and courtroom?

ANSWER
No
FACTS

As the requestor notes, WIS. STAT. §§ 941.23 and 941.235 currently prohibit the carrying of a
concealed weapon generally, and in a public building, in particular. In 1992, the Wisconsin
Supreme Court disciplined a judge who carried a concealed weapon into the courtroom. In the
Matter of Judicial Disciplinary Proceedings Against the Honorable Jerold W. Breitenbach,
167 Wis. 2d 102, 482 N.W.2d 52 (1992).

In Breitenbach, the Court approved a stipulation entered into between Judge Breitenbach and
the Judicial Commission in which the judge admitted that:

On at least two occasions, he went armed in court with a
concealed and loaded revolver and on two occasions
placed that revolver in the wastebasket near the bench in
his courtroom and forgot he had done so, with the result
that on each occasion the revolver was discovered by
maintenance staff. Further, during the course of 14
proceedings between 1985 and 1990, Judge Breitenbach
engaged in courtroom behavior that was loud, angry,
impatient, discourteous, intemperate or lacking in dignity
or decorum.

Id. at 105-06. The Court reviewed the findings of the judicial conduct panel, which had
concluded that Judge Breitenbach’s conduct violated SCR 60.01(1), (3), (6), (9), (11), (12) and
60.17 and WIS. STAT. § 757.81(4)(a), and recommended a two-year suspension of his judicial
powers. Id. at 113-15. In its holding approving of the recommended discipline, the Court
stated:

Judge Breitenbach has demonstrated that he lacks the
necessary judicial temperament to serve as a member of
the judiciary. His treatment of litigants and their counsel
evinces a failure to understand or accept the duty of a
judge to afford every person fair and impartial treatment.



Id. at 115.

Recently, the Wisconsin legislature created WIS. STAT. § 175.60, License to carry a
concealed weapon, which permits properly licensed individuals to carry concealed weapons,
see 2011 Wis. Act 35, § 38 (effective November 1, 2011), and amended WIiS. STAT. §§ 941.23
and 941.235 accordingly, see 2011 Wis. Act 35, §§ 51-60. Although § 175.60 generally
permits concealed carry, WIS. STAT. § 175.60(16)(a)6. prohibits individuals from carrying a
concealed weapon in a county, state or federal courthouse. However, the statute provides an
exception to that prohibition in Wis. STAT. § 175.60(16)(b)2., permitting a properly licensed
judge to carry a concealed weapon in a courthouse and courtroom. The new statute does not
define judge, but Wis. STAT. § 757.81(3) defines judge as a judge of any court established by
or pursuant to Wisconsin Constitution, article VII, sections 2 or 14, or a supreme court justice.
That definition differs somewhat from the broader definition of judge in the Code of Judicial
Conduct, SCR 60.01(8).

DISCUSSION

Because the requestor is a circuit court judge and has posed his question by referencing his
desire to carry a concealed weapon in his courthouse and courtroom, we confine our opinion to
circuit court judges in Wisconsin. There is nothing within the Wisconsin Code of Judicial
Conduct which directly addresses whether a Wisconsin circuit court judge may carry a
concealed weapon. There are Code provisions that require a judge to obey the law and promote
public confidence in the integrity of the judiciary. For example, SCR 60.03(1) requires a judge
to respect and comply with the law and to act at all times in a manner that promotes public
confidence in the integrity and impartiality of the judiciary. SCR 60.02 requires a judge to
maintain and enforce high standards of conduct and personally observe those standards so that
the integrity and independence of the judiciary will be preserved. And SCR 60.04(1)(b)
requires a judge to be faithful to the law. We note also that the question presented here
involves none of the judicial intemperance found in the Breitenbach case.

We therefore conclude that a Wisconsin circuit court judge, who is a proper licensee under the
new law and who is in full compliance with all other laws, is not prohibited by the Code of
Judicial Conduct from carrying a concealed weapon in the courthouse and the courtroom. We
note that this opinion does not address the effect of displaying the weapon or discussing its
presence in the courtroom. Any other legal and administrative aspects of the requestor’s
question are beyond this Committee’s authority.

APPLICABILITY

This opinion is advisory only. It is based on the specific facts and a question submitted by the
petitioner to the Judicial Conduct Advisory Committee and is limited to questions arising under
the Supreme Court Rules, Chapter 60, Code of Judicial Conduct. This opinion is not binding
on the Wisconsin Judicial Commission or the Supreme Court in the exercise of their judicial
disciplinary responsibilities. This opinion does not purport to address provisions of the Code of
Ethics for public officials and employees, Subchapter III of Chapter 19 of the statutes.

I hereby certify that this is a formal opinion No. 11-1 issued by the Judicial Conduct Advisory
Committee for the State of Wisconsin this 13" day of September, 2011.
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