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 ISSUE 
 

 May a full-time court commissioner serve for hire as a neutral third person
1
? 

 

 ANSWER 
 

 No. 

 

 FACTS 
 

 A full-time court commissioner has been providing services as a private mediator for 

compensation in civil cases.  The cases have been “referred” to the court commissioner 

from circuit court judges. 

 

 DISCUSSION 
 

 The Committee concludes that the issue presented involves provisions of SCR 

60.01(8), SCR 60.05(6), and SCR 60.05(4). 

 

A. SCR 60.01(8) 
 

 SCR 60.01(8) defines a “judge” as "a justice of the supreme court, a judge of the 

court of appeals, a judge of the circuit court, a reserve judge, a municipal judge, a 

court commissioner" (emphasis added).  The Code of Judicial Conduct expressly 

includes full-time court commissioners as “judges.” 

 

B. SCR 60.05(6) 
 

 SCR 60.05(6) states as follows: 

 
   Service as Arbitrator or Mediator.  A judge may not act as an 

arbitrator or mediator or otherwise perform judicial functions in a private 

capacity unless expressly authorized by law. 

                     
    

1
 The Committee has previously decided to use the term “neutral third person” in place of “arbitrator or 

mediator”.  The Committee believes neutral third person is a more accurate and contemporary term.  See 

Wis. Advisory Op. 98-6 (1998). 
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 The requestor argues that Wis. Stat. §802.12 constitutes an express authorization by 

law, thereby exempting the court commissioner from the prohibition of SCR 60.05(6).  Wis. 

Stat. §802.12(2)(c) states in part that: 

 
  [T]he judge may appoint any person who the judge believes has the ability 

and skills necessary to bring the parties together in settlement. (emphasis 

added.) 

 

 Even if Wis. Stat. §802.12(2)(c) were to constitute an express authorization within 

the meaning of SCR 60.05(6), the requestor’s activity, acting as a neutral third person for 

pay, violates two other provisions of the Code of Judicial Conduct, SCR 60.05(4)(a)1.a. and 

b. 

 

C. SCR 60.05(4)(a)1.a. and b. 
 

 SCR 60.05(4)(a)1.a. and b. states: 

 
  (4) Financial Activities. 

 

   (a) 1.  A judge may not engage in 

financial or business dealings that could 

meet any of the following conditions: 

 

    a.  Reasonably be 

perceived to exploit the 

judge’s judicial position. 

 

    b.  Involve the 

judge in frequent 

transactions or 

continuing business 

relationships with those 

lawyers or other persons 

likely to come before the 

court on which the judge 

serves. 

 

 The Committee concludes that a full-time judicial court commissioner acting as a 

neutral third person for pay violates both of these provisions.  The public may reasonably 

view the court commissioner to have an inside advantage in receiving appointments for pay 

as a neutral third person under Wis. Stat. §802.12(2)(c).  This appearance diminishes public 
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confidence in the integrity of the judiciary.  The public may also reasonably perceive the 

court commissioner to be exploiting a judicial position for personal financial gain.  Finally, 

acting for pay as a neutral third person will likely involve the court commissioner in 

frequent transactions with lawyers who are likely to appear before the court commissioner. 

 

 CONCLUSION 
 

 The Committee concludes that a full-time court commissioner may not serve for hire 

as a neutral third person. 

 

 APPLICABILITY 
 

 This opinion is advisory only, is based on the specific facts and questions submitted 

by the petitioner to the Judicial Conduct Advisory Committee, and is limited to questions 

arising under the Supreme Court Rules, Chapter 60--Code of Judicial Conduct.  This opin-

ion is not binding upon the Wisconsin Judicial Commission or the Supreme Court in the 

exercise of their judicial discipline responsibilities.  This opinion does not purport to address 

provisions of the Code of Ethics for Public Officials and Employees, subchapter III of Ch. 

19 of the statutes. 

 

 

 

 I hereby certify that this is Formal Opinion No. 98-9 issued by the Judicial Conduct 

Advisory Committee for the State of Wisconsin, this 9th day of July, 1998. 
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