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 ISSUE 
 

 May a judge serve as a member of the board of directors of a state university 

extension foundation committee whose purpose is to promote development of the 

university's county center and to improve the quality of student life at the center? 

 

 ANSWER 
 

 Yes, subject to the following limitations: (1) the judge may not personally participate 

in the solicitation of funds or other fund-raising activities; (2) the judge's judicial 

designation may not be listed on the letterhead of the foundation's fund-raising letters unless 

comparable designations are listed for other directors; and (3) the judge's name may not be 

listed on the letterhead of any fund-raising committee acting on behalf of the foundation. 

 

 FACTS 
 

 The judge has been nominated to be a member of the board of directors for an 

incorporated state university extension center foundation.  The foundation is a nonprofit 

corporation which is exempt from income taxes pursuant to I.R.C. § 501(3)(c).  

 

 The foundation's purpose is to promote the welfare of the university center by: 

 

 1. encouraging student attendance; 

 2. offering assistance in student campus-life projects; 

 3. encouraging the enlargement of existing facilities and the 

acquisition of additional facilities commensurate with the center's 

needs and growth; and 

 4. inaugurating and supporting scholarship and loan programs. 

 

 The board of directors consists of fifteen members.  Each director serves a three-year 

term.  The board meets quarterly, usually in the late afternoon.  A meeting generally lasts 

for 1 1/2 hours. 

 

 The university center facilities are owned by the county and city in which the center 

is located.  The county which the judge serves is not the county in which the center is 

located.  Although the board is consulted regarding the enlargement of existing facilities and 

the acquisition of additional facilities, the ultimate decision on these matters 
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is reserved to the county and city.  The board does not have the power to make any political 

decisions. 

 

 In the letter requesting an advisory opinion, the judge has recognized the duty to 

disqualify should any litigation involving the foundation or the center be assigned to the 

judge.  In addition, the judge has recognized the duty to refrain from fund-raising activity. 

 

 DISCUSSION 
 

 The Committee concludes that the issue presented involves SCR 60.05(1), (2) & (3). 

 

A.  SCR 60.05(1). 
 

 SCR 60.05(1) provides: 

 
   (1) Extra-Judicial Activities in General.  A judge shall conduct 

all of the judge's extra-judicial activities so that they do none 

of the following: 

 

    (a) Cast reasonable doubt on the judge's capacity to 

act impartially as a judge. 

 

    (b) Demean the judicial office. 

 

    (c) Interfere with the proper performance of judicial 

duties. 

 

 The Committee concludes that the judge's service as a member of the board of 

directors of the university center foundation does not violate SCR 60.05(1).  The Comment 

to this section states that, "Complete separation of a judge from extra-judicial activities is 

neither possible nor wise; a judge should not become isolated from the community in which 

the judge lives."   

 

 The board of director's position obviously does not demean the judicial office.  Nor 

do the time demands and the scheduling of the meetings appear to interfere with the proper 

performance of the judge's duties.  As to impartiality, it is unlikely that the foundation 

would be involved in litigation.  While it is more likely that the university center could be 

involved in litigation, the venue would likely be the county where the center is located, not 

the different county where the judge presides.  Finally, if the foundation or the center were 

involved in litigation in the county where the judge presides, the judge has recognized the 
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duty to disqualify.  Therefore, the position does not cast reasonable doubt on the judge's 

capacity to act impartially. 

 

B.  SCR 60.05(2). 
 

 SCR 60.05(2) provides: 

 
   (2) Avocational Activities.  A judge may speak, write, lecture, 

teach and participate in other extra-judicial activities 

concerning the law, the legal system, the administration of 

justice and nonlegal subjects, subject to the requirements of 

this chapter.  [Emphasis added.] 

 

 The Committee concludes that the judge's service as a member of the board of 

directors of the university center foundation does not violate SCR 60.05(2).  This provision 

expressly allows a judge to participate in extra-judicial activities concerning nonlegal 

subjects.  The Committee notes that the conduct permitted under this provision is otherwise 

"subject to the requirements of this chapter."  However, the Committee sees no other 

provisions of the Code of Judicial Conduct which bar the judge's proposed conduct. 

 

C.  SCR 60.05(3). 
 

 SCR 60.05(3), in relevant part, provides: 

 
   (3) Governmental, Civic or Charitable Activities. 

 

    .... 

 

    (b) A judge may not accept appointment to a 

governmental committee or commission or other 

governmental position that is concerned with 

issues of fact or policy on matters other than the 

improvement of the law, the legal system or the 

administration of justice.  A judge may represent a 

country, state or locality on ceremonial occasions 

or in connection with historical, educational or 

cultural activities and may serve on a 

governmental or private committee, commission 

or board concerned with historical,  educational 

or cultural activities....  
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    (c) A judge may serve as an officer, director, trustee 

or nonlegal advisor of an organization or 

governmental agency devoted to the improve-

ment of the law, the legal system or the 

administration of justice or of a nonprofit 

educational, religious, charitable fraternal, sororal 

or civic organization, subject to the following 

limitations and the other requirements of this 

chapter: 

 

     1. A judge may not serve as an officer, 

director, trustee or nonlegal advisor if it 

is likely that organization will do any of 

the following: 

 

      a. Engage in proceedings that 

would ordinarily come before 

the judge. 

 

      b. Engage frequently in adversary 

proceedings in the court of 

which the judge is a member.... 

 

     2. A judge, in any capacity: 

 

      a. May assist the organization in 

planning fund-raising activities 

and may participate in the 

management and investment of 

the organization's funds but may 

not personally participate in the 

solicitation of funds or other 

fund-raising activities,.... 

 

       .... 

 

      d. May not use or permit the use of 

the prestige of the judicial office 

for fund raising or membership 

solicitation.  [Emphasis added.] 

 

 The Committee concludes that the judge's service as a member of the board of 

directors of the university center foundation does not violate SCR 60.05(3).  As with SCR 

60.05(2) which permits a judge to participate in activities concerning nonlegal subjects, 
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subsections (3)(b) and (c) respectively allow a judge to: (1) serve on a governmental or 

private committee or board concerned with educational activities; and (2) serve as a director 

of a nonprofit educational organization.   

 

 Like SCR 60.05(2), subsection (3)(c) also recites a general qualifier that the 

permitted judicial conduct is otherwise "subject to the...other requirements of this chapter:"  

Here again, the Committee sees no other provisions of the Code of Judicial Conduct which 

bar the judge's proposed conduct. 

 

 In addition to this general qualifier, subsections (3)(c) 1. & 2. set out specific 

limitations.  Subsection (3)(c)1. bars a judge from serving as a director if it is likely that the 

organization: (1) engages in proceedings which would ordinarily come before the judge; or 

(2) frequently engages in adversary proceedings in the court of which the judge is a 

member.  However, as the Committee has already explained when speaking to SCR 

60.05(1), the likelihood of such litigation coming before the judge is remote.  And, in any 

event, the judge has already recognized the duty to disqualify if such litigation should occur. 

 Therefore, the Committee concludes that the provisions of this subsection do not bar the 

judge from serving as a director.  

 

 Subsection (3)(c)2.a., while allowing a judge to assist in planning fund-raising 

activities and to participate in the management and investment of the organization's funds, 

bars a judge from personally participating in the solicitation of funds or other fund-raising 

activities.  In addition, subsection (3)(c)2.d. bars the use of the prestige of the judicial office 

for fund-raising purposes.  It is important to note that these provisions do not bar the judge 

from holding the director's position if the organization engages in fund-raising.  Rather, the 

provisions bar the judge from soliciting funds. Here, the judge has recognized the obligation 

to obey this provision of the Code.  Assuming that the judge will so comply, the Committee 

concludes that the provisions of this subsection do not bar the judge from serving as a 

director. 

 

 Even though a judge may not personally engage in fund-raising, the Comment to 

subsection (3)(c)2.d. recites that an organization's fund-raising letter may include the name 

of the judge and the judge's name and office or other position in the organization.  Only if 

comparable designations are listed for other persons may the judge's judicial designation be 

listed.  Some jurisdictions do not permit even this latter practice.  See JEFFREY M. SHAMAN 

ET AL., JUDICIAL CONDUCT AND ETHICS, § 9.07 at 292-93 (2d ed. 
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1995).  Nonetheless, the Committee concludes that the principle stated in the Comment to 

this subsection of the Code represents an appropriate standard of judicial conduct for 

Wisconsin judges in a case such as this.  The judge is therefore cautioned to assure that any 

fund-raising letters which use the foundation's letterhead comport with the Comment to this 

subsection. 

 

 Finally, the Committee notes that the Comment to subsection (3)(c)2.d. refers only to 

fund-raising efforts which use the organization's letterhead.  It does not refer to other fund-

raising efforts which do not use the organization's letterhead, but instead recite the members 

of the organization's fund-raising committee.  This latter situation is governed by subsection 

(3)(c)3.d. which, as the Committee has already noted, permits a judge to engage in limited 

fund-raising activities, but bars a judge from personal solicitation of funds.  Therefore, 

under no circumstances may the judge's name be listed on the letterhead of a fund-raising 

committee's solicitation letter. 

 

 CONCLUSION 
 

 The Committee concludes that the judge may serve as a member of the board of 

directors of the university foundation committee so long as the judge does not personally 

solicit funds on behalf of the foundation.  The Committee further concludes that the 

foundation's fund-raising letters may not list the judge's judicial designation unless 

comparable designations for other directors are also listed.  However, the judge's name may 

not be listed on the letterhead of any fund-raising committee acting on behalf of the 

foundation. 

 

 APPLICABILITY 
 

 This opinion is advisory only, is based on the specific facts and questions submitted 

by the petitioner to the Judicial Conduct Advisory Committee, and is limited to questions 

arising under the Supreme Court Rules, Chapter 60 -- Code of Judicial Conduct.  This 

opinion is not binding upon the Wisconsin Judicial Commission or the Supreme Court in 

the exercise of their judicial discipline responsibilities.  This opinion does not purport to 

address provisions of the Code of Ethics for Public Officials and Employees, subchapter III 

of Ch. 19 of the statutes. 

 

 I hereby certify that this is Formal Opinion No. 98-4 issued by the Judicial Conduct 

Advisory Committee for the State of Wisconsin this 19th day of February, 1998. 

 

 

 _________________________________ 

 Thomas H. Barland, Chair 
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