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ISSUE 
 

May a judge accept an appointment to a military service academy panel? 
 

ANSWER 
 

No. 
FACTS 

 
A Circuit Court judge has been asked by a congressman to serve on a panel to review 
applications of citizens wanting to attend a military academy (such as West Point) and to make a 
recommendation as to which candidate is “ the most qualified to receive appointment to a military 
service academy.”  Expenses of panel members may be paid, but they are given no other 
remuneration. 

DISCUSSION 
 

The judge requesting this opinion cited to SCR 60.50(3)(b), stating that he believed the key issue 
was whether the panel is concerned with “ issues of fact or policy”  under that rule. SCR 
60.50(3)(b) provides: 

 A judge may not accept appointment to a governmental committee or 
commission or other governmental position that is concerned with issues of fact 
or policy on matters other than the improvement of the law, the legal system or 
the administration of justice.  A judge may represent a country, state or locality on 
ceremonial occasions or in connection with historical, educational or cultural 
activities and may serve on a governmental or private committee, commission or 
board concerned with historical, educational or cultural activities.  A judge may 
serve in any branch of military reserves and be called to duty in the active 
military. 

 
In addition, the COMMENT to this section states, inter alia: 

 A judge is prohibited from accepting any governmental position except one relating to 
the law, legal system or administration of justice as authorized by par. (c). The appropriateness of 
accepting extra-judicial assignments must be assessed in light of the demands on judicial resources 
created by crowded dockets and the need to protect the courts from involvement in extra-judicial 
matters that may prove to be controversial.  Judges should not accept governmental appointments 
that are likely to interfere with the effectiveness and independence of the judiciary. 
 

The committee concludes that a military service academy panel is, in fact, a governmental 
“committee or commission or other governmental position”  under SCR 60.50(1)(b).  It is 
convened by a member of Congress, and it works toward a governmental goal of populating our 
government’s service academies with qualified people. The panel “ is concerned with issues of 
fact” , (i.e. which candidate is the most qualified to receive appointment to the military service 
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academy) and those factual issues are clearly unrelated to “ the improvement of the law, the legal 
system or the administration of justice.”   
 
The advisory committee also considered SCR 60.05(3)(a) to be relevant to the question before it.  
That subsection provides: 

 A judge may not appear at a public hearing before or otherwise consult with an 
executive or legislative body or official except on matters concerning the law, the legal 
system or the administration of justice or except when acting pro se in a matter involving 
the judge or the judge’s interests. 
 

The committee concludes that SCR 60.05(3)(a) prohibits membership on a military service 
academy panel because panel service comes at the behest of a congressperson, (a legislative 
official), and involves a judge making a recommendation to that congressperson, on a matter that 
clearly is unrelated to “ the law, the legal system or the administration of justice.”  As such, it falls 
within the prohibition against consulting with a legislative official on a matter outside of law and 
the legal system. 

CONCLUSION 
 
Because reviewing candidates’  submissions and making recommendations necessarily requires 
factual determinations on matters other than law or the legal system, participation by a judge on 
a military service academy panel, which is a governmental committee, is not permitted under 
sec. 60.05(3)(b) of the Wisconsin Code of Judicial Conduct.  Because performing on such a 
panel is a form of consultation with a legislative official, on a matter unrelated to law or the legal 
system, it is also prohibited by sec. 60.05(3)(a) of the Code. The conclusion expressed here was 
based on a 6 – 1 decision of the participating committee members.  
 

APPLICABILITY 
 

This opinion is advisory only.  It is based on the specific facts and a question submitted by the 
petitioner to the Judicial Conduct Advisory Committee and is limited to the questions arising 
under the Supreme Court Rules, Chapter 60, Code of Judicial Conduct.  This opinion is not 
binding on the Wisconsin Judicial Commission or the Supreme Court in the exercise of their 
judicial disciplinary responsibilities.  This opinion does not purport to address provisions of the 
Code of Ethics for public officials and employees, Subchapter III of Chapter 19 of the statutes. 
 
I hereby certify that this is a revised formal opinion, No. 11-2R, issued by the Judicial Conduct 
Advisory Committee for the State of Wisconsin, this 29th day of November, 2011. Although we 
reach the same result as Opinion 11-2, we withdraw that part of our earlier reasoning in which 
we concluded that the committee’s work is not “concerned with…educational…activities.”   
 
 
     _______________________________________ 
     Hon. Kitty K. Brennan, 
                                                       Chair  
     November 29, 2011 
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