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 ISSUE I 
 

 May a former judge serve both as a reserve judge and provide services for hire in a 

private business as a neutral third person? 

 

 ANSWER 
 

 Yes. 

 

 ISSUE II 
 

 May a reserve judge use the title "honorable" in advertising services for hire in a 

private business as a neutral third person? 

 

 ANSWER 
 

 No. 

 

 FACTS 
 

 A former judge would like to serve as a reserve judge and provide services as an 

arbitrator, mediator, or neutral (mediator, evaluator, assessor, etc.).  The former judge also 

would like to use the title "honorable" in advertising the services. 

 

 DISCUSSION 
 

 The Committee concludes that the issues presented involve provisions of SCR 

60.05(6), SCR 60.07(2), and SCR 60.03(2). 

 

A. SCR 60.05(6) and 60.07(2) 
 

 SCR 60.05(6) prohibits a judge from serving as "an arbitrator or mediator or 

otherwise perform judicial functions in a private capacity unless expressly authorized by 

law."  SCR 60.07, which is entitled Applicability, provides that all judges shall comply with 

the Code of Conduct.  However, subsection (2) states that reserve judges are exempted from 

complying with SCR 60.05(6). 
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 The requestor of this opinion framed the issue in terms of "mediator," "arbitrator," or 

"neutral."  SCR 60.05(6) includes services as a "mediator" or "arbitrator."  The Committee, 

however, recognizes that the practice of alternative dispute resolution has expanded to 

include many other processes analogous to mediation and arbitration.  In Wisconsin these 

processes have been identified and defined in Wis. Stat. §802.12.  In that statute entitled 

"Alternative dispute resolution," the drafters refer to "a neutral third person" as conducting 

mediation, arbitration, and other "settlement alternatives."  In this opinion and in future 

opinions, the Committee adopts the designation "neutral third person" when referring to 

mediation, arbitration, or other settlement alternatives as defined in Wis. Stat. §802.12. 

 

 The Code of Judicial Conduct expressly prohibits "a judge" as defined in SCR 

60.01(8) from providing services as an arbitrator or mediator.  The Committee concludes 

that this prohibition would extend to the provision of any type of service as a neutral third 

person within the processes defined in Wis. Stat. §802.12, unless expressly authorized by 

law. 

 

 A reserve judge may serve in those capacities described in SCR 60.05(6), in cases 

which have not been assigned to the judge as a reserve judge, because SCR 60.07(2) states 

that reserve judges are specifically exempted from the provisions of SCR 60.05(6). 

 

B.  SCR 60.03 
 

 Wis. Advisory Ops. 97-6 (1997) and 97-6R (1998) state that a reserve judge may not 

use the title "judge" or "reserve judge" or appear in judicial robes when advertising services 

as arbitrator or mediator.  Such conduct violates SCR 60.03(2) by lending the prestige of 

judicial office to advance the private financial interest of the former judge now serving as a 

reserve judge and creates the appearance of impropriety.  The Committee concludes that the 

term "honorable" is prohibited for the same reasons. 

 

          CONCLUSION 
 

 The Committee concludes that reserve judges may serve as a reserve judge and may 

serve in nonassigned cases as a neutral third person.  A reserve judge may not use the title 

"honorable" in advertising his or her services for hire as a neutral third person. 
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 APPLICABILITY 
 

 This opinion is advisory only, is based on the specific facts and questions submitted 

by the petitioner to the Judicial Conduct Advisory Committee, and is limited to questions 

arising under the Supreme Court Rules, Chapter 60--Code of Judicial Conduct.  This opin-

ion is not binding upon the Wisconsin Judicial Commission or the Supreme Court in the 

exercise of their judicial discipline responsibilities.  This opinion does not purport to address 

provisions of the Code of Ethics for Public Officials and Employees, subchapter III of Ch. 

19 of the statutes. 
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