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 ISSUE 
 

 May a former judge who currently serves as a reserve judge, use the title "judge," 

designation "reserve judge," or be pictured in judicial robes in advertising services for hire 

as a mediator or arbitrator? 

 

 ANSWER 
 

 No. 

 

 FACTS 
 

 A former judge who currently serves as a reserve judge has used the title "judge," the 

designation "reserve judge" and been pictured in judicial robes, in advertising services as a 

mediator and arbitrator.  The judge charges a fee for these services.  The judge also 

continues to accept judicial assignments as a reserve judge. 

 

 DISCUSSION 
 

 The Committee concludes that the issues presented involve the provisions of 

SCR 60.01, SCR 60.03, and SCR 60.05(4)(a)(1). 

 

A.  SCR 60.01 
 

 The Code of Judicial Conduct applies to reserve judges since "judge" includes a 

"reserve judge."  SCR 60.01(8).  There is a formal process for the appointment of reserve 

judges.  See, Wis. Stats. §753.075, SCR 70.35, and Wis. Const. Art. 7, §24(3). 

 

B.  SCR 60.03 
 

 SCR 60.03 states: 

 
  A judge shall avoid impropriety and the appearance of impropriety in all of 

the judge's activities. 

 

 Subsection (2) of this rule provides in part: 

 
  ... A judge may not lend the prestige of judicial office to advance the 

private interests of the judge or of others or convey or permit others to 
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  convey the impression that they are in a special position to influence the 

judge.... 

 

 The Committee concludes that the proposed activity does violate this subsection of 

SCR 60.03.  The use of the title "judge," or the designation "reserve judge" or the depiction 

in judicial robes lends the prestige of judicial office to advance the private financial interest 

of the former judge now serving as a reserve judge, i.e., receiving fees for his or her services 

as an arbitrator or mediator.  The prestige of the judicial office is, in this case, used to 

enhance the reserve judge's private financial interests, and, therefore, creates the appearance 

of impropriety, violating SCR 60.03(2). 

 

C.  SCR 60.05 
 

 SCR 60.05 states: 

 
  A judge shall so conduct the judge's extra-judicial activities as to minimize 

the risk of conflict with judicial obligations. 

 

 Subsection (4)(a)1. of SCR 60.05 provides in part: 

 
  1. A judge may not engage in financial or business dealings that 

could meet any of the following conditions: 

 

   a. Reasonably be perceived to exploit the judge's judicial 

position. 

 

 The use of the title "judge" or designation "reserve judge" or the depiction in judicial 

robes, can be "reasonably perceived" to exploit the judge's judicial position in order to 

advance the judge's private financial and/or business dealings.  Thus, the proposed activity 

violates SCR 60.05(4)(a)1. 

 

 CONCLUSION 
 

 The Committee concludes that a reserve judge may not use the title "judge," 

designation "reserve judge," or be pictured in judicial robes in advertising services for hire 

as a mediator or arbitrator. 
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 APPLICABILITY 
 

 This opinion is advisory only, is based on the specific facts and questions submitted 

by the petitioner to the Judicial Conduct Advisory Committee, and is limited to questions 

arising under the Supreme Court Rules, Chapter 60--Code of Judicial Conduct.  This opin-

ion is not binding upon the Wisconsin Judicial Commission or the Supreme Court in the 

exercise of their judicial discipline responsibilities.  This opinion does not purport to address 

provisions of the Code of Ethics for Public Officials and Employees, subchapter III of Ch. 

19 of the statutes. 

 

 

 

 I hereby certify that this is Formal Opinion No. 97-6R issued by the Judicial Conduct 

Advisory Committee for the State of Wisconsin, this 8th day of May, 1998.  This revised 

opinion holds to the same conclusion as 97-6, but it consolidates the issues to one and 

corrects the authoritative basis for the appointment of reserve judges. 

 

 

 

        _________________________________ 

        Thomas H. Barland 

        Chair 
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